1990 FIFA World Cup | fodbold sportsbegivenhed

FIFA World Cup 1990 var en fodboldbegivenhed, der blev afholdt i Italien fra den 8. juni til den 8. juli 1990. Der deltog 24 hold fra mange lande. Tyskland vandt trofæet efter at have slået Argentina i finalen.

VM i fodbold i 1990 havde det laveste antal mål og 16 røde kort blev uddelt. VM i fodbold i 1990 var dog en af de mest sete sportsbegivenheder nogensinde. Det var også det sidste VM, hvor der var 2 point for en sejr i gruppespillet.

Kvalifikation

24 hold kvalificerede sig til VM i fodbold i 1990. Costa Rica, Republikken Irland og De Forenede Arabiske Emirater kvalificerede sig for første gang.

5

Gruppespil (1954, 1958, 1974, 1978, 1982, 1982, 1986)

Gruppe A

Værterne fra Italien vandt gruppe A med en 100 procents score. De slog Østrig 1-0 takket være indskiftede Salvatore "Totò" Schillaci, der kun havde spillet en enkelt landskamp før, men som skulle blive en stjerne i løbet af turneringen. Derefter fulgte endnu en 1-0-sejr mod et amerikansk hold, der allerede var blevet slået 5-1 af Tjekkoslovakiet. Tjekkoslovakkerne endte som nummer to i gruppen, mens USA's første deltagelse i en VM-slutrunde siden 1950 endte med tre nederlag i træk.

Gruppe B

Cameroun besejrede de regerende mestre Argentina. Selv om kampen sluttede med kun ni mand, holdt det afrikanske hold fast i en chokerende 1-0-sejr, og brødrene Biyik havde en modsatrettet situation: François Omam scorede sejrsmålet, kort efter at Andre Kana var blevet udvist for en alvorlig forseelse. I deres anden kamp var indskiftningen af Roger Milla katalysator for en 2-1 sejr over Rumænien, hvor Milla scorede to gange fra bænken (hvilket gjorde ham til den ældste målscorer i turneringen). Da Cameroun var sikret videre avancement, faldt Cameroun til et 4-0 nederlag i deres sidste gruppekamp til et hold fra Sovjetunionen (i det, der skulle blive deres sidste VM på grund af Sovjetunionens opløsning), der kæmpede for at forblive i turneringen på målforskel efter flere 2-0 nederlag i træk. En 1-1 uafgjort mellem Rumænien og Argentina sendte dem begge videre, sidstnævnte som et af de bedste tredjebedste hold.

Gruppe C

Costa Rica slog Skotland 1-0 i deres første kamp, tabte 1-0 til Brasilien i deres anden kamp og vandt derefter 2-1 over Sverige og sikrede sig dermed en plads i anden runde. Brasilien fik maksimumpoint i gruppen. De indledte med en 2-1-sejr over Sverige og slog derefter både Costa Rica og Skotland med 1-0. Skotlands 2-1-sejr over Sverige var ikke nok til at redde dem fra en tidlig hjemrejse som et af de to lavest rangerede tredjebedste hold.

Gruppe D

I gruppe D blev der scoret flest mål i alle grupper, hvilket til dels skyldtes de Forenede Arabiske Emiraters defensive mangler, da holdet tabte 2-0 til Colombia, 5-1 til Vesttyskland og 4-1 til Jugoslavien. Vesttyskland lå i toppen af gruppen efter en 4-1-åbningssejr over gruppens nummer to, Jugoslavien.

Gruppe E

Vinderne af gruppe E blev Spanien, for hvem Michel scorede et hattrick, da de slog Sydkorea med 3-1 i en ubesejret gruppekampagne. Belgien vandt sine to første kampe mod Sydkorea og Uruguay for at sikre sig videre avancement; Uruguay gik videre til anden runde med en sejr i tillægstid mod Sydkorea, som bragte dem videre som det svageste af de tredjeplacerede hold, der blev i turneringen.

Gruppe F

I gruppe F deltog Holland, England, Republikken Irland og Egypten. I de seks gruppekampe lykkedes det ikke for noget hold at score mere end én gang i en kamp. England slog Egypten med 1-0 takket være et mål af Mark Wright i det 64. minut - og det var nok til at vinde gruppen.

2

Republikken Irland og Nederlandene sluttede med identiske resultater. Da begge hold var sikre på at gå videre, blev de delt ved lodtrækning for at afgøre anden- og tredjepladsen.

Knockout-fase

I knockoutfasen deltog de 16 hold, der kvalificerede sig fra gruppespillet i turneringen. Der var fire spillerunder, hvor hver runde eliminerede halvdelen af de hold, der deltog i den pågældende runde. De på hinanden følgende runder var: ottendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finaler. Der var også et slutspil om tredje/fjerdepladsen. For hver kamp i knockoutfasen blev uafgjort efter 90 minutter efterfulgt af 30 minutters forlænget spilletid; hvis stillingen stadig var lige, skulle der straffesparkskonkurrence (mindst fem straffespark hver, og flere om nødvendigt) til afgørelse af, hvem der gik videre til næste runde. Resultater efter forlænget spilletid er angivet med (aet), og straffesparkskonkurrencer er angivet med (p).

0

To af kampene - Argentina mod Brasilien og Italien mod Uruguay - satte tidligere mesterlande over for hinanden, og Vesttyskland mødte Holland i en kamp, der var en gentagelse af VM-finalen fra 1974.

Den sydamerikanske kamp blev vundet af Argentina ved et mål af Claudio Caniggia med 10 minutter tilbage efter et løb gennem det brasilianske forsvar af Diego Maradona og en fremragende præstation af deres målmand Sergio Goycochea. Senere kom det frem, at Branco havde fået tilbudt vand tilsat beroligende midler af Maradona og Ricardo Giusti i pausen for at bremse ham i anden halvleg. I første omgang blev Branco miskrediteret af pressen, men år senere fik Branco offentligt ret, da Maradona indrømmede episoden i et tv-show i Argentina. Hvad angår Italien, slog værterne Uruguay med 2-0 efter en stærk anden halvleg takket være endnu et mål af Schillaci og et af Aldo Serena.

Kampen mellem Vesttyskland og Holland blev afviklet i Milano, og på begge hold var der flere kendte spillere fra de to Milano-klubber (tyskerne Andreas Brehme, Lothar Matthäus og Jürgen Klinsmann for Internazionale og hollænderne Marco van Basten, Ruud Gullit og Frank Rijkaard for Milan). Efter 22 minutter blev Rudi Völler og Rijkaard begge udvist efter en række episoder (herunder at Rijkaard spyttede på Völler) mellem de to spillere, som ikke gav den argentinske dommer andet valg end at sende dem begge ud. Da spillerne gik fra banen sammen, spyttede Rijkaard på Völler endnu en gang. I begyndelsen af anden halvleg bragte Jürgen Klinsmann vesttyskerne foran, og Andreas Brehme lagde ud med otte minutter igen. Et Ronald Koeman-straffe for Holland i det 89. minut reducerede til 2-1, men tyskerne så kampen ud for at få revanche for deres exit til hollænderne ved det forrige EM.

I mellemtiden fortsatte Camerouns og Roger Millas heltegerninger i kampen mod Colombia. Milla blev indskiftet i anden halvleg, da kampen var uden mål, og han fik til sidst udlignet midtvejs i tillægstiden. Tre minutter senere scorede han endnu et mål, efter at den colombianske målmand, René Higuita, var blevet afkræftet af Milla, mens han var et godt stykke uden for sit mål, og angriberen var fri til at sende bolden ind i det tomme mål. Selv om underskuddet hurtigt blev reduceret til 2-1, holdt Cameroun stand og blev det første afrikanske hold nogensinde til at nå kvartfinalen ved VM. Costa Rica blev komfortabelt slået 4-1 af Tjekkoslovakiet, for hvem Tomáš Skuhravý scorede turneringens andet og sidste hattrick.

Republikken Irlands kamp mod Rumænien var målløs efter forlænget spilletid, og Irland vandt 5-4 efter straffesparkskonkurrence. David O'Leary omsatte det straffespark, der sikrede Irland en plads i kvartfinalen. Irland blev dermed det første hold siden Sverige i 1938, der nåede blandt de sidste otte i en VM-slutrunde uden at have vundet en kamp uden at vinde en kamp på forhånd. Jugoslavien slog Spanien med 2-1 efter forlænget spilletid, hvor Dragan Stojković scorede begge jugoslavernes mål. England var den sidste kvalifikationskamp mod Belgien, da midtbanespilleren David Platt med en svingende volley bragte dødvandet ud af banen, mens kampen var få øjeblikke fra en straffesparkskonkurrence.

PlattGoal 119'

I den første kamp i ottendedelsfinalerne spillede Argentina og et jugoslavisk hold, der blev reduceret til 10 mand efter kun en halv time, en målløs kamp. Holdet nåede semifinalen efter at have vundet straffesparkskonkurrencen med 3-2, selv om Maradona fik reddet sit straffespark. En anden argentinsk fejlskud (af Pedro Troglio) så ud til at have elimineret dem, indtil målmand Sergio Goycochea - der spillede, fordi førstevalget Nery Pumpido brækkede benet i gruppespillet - reddede sit hold ved at stoppe jugoslavernes to sidste straffespark.

Republikken Irlands VM-turnering blev afsluttet med et enkelt mål af Schillaci i første halvleg af kvartfinalen mod værterne i Italien. Vesttyskland slog Tjekkoslovakiet med et straffespark fra Lothar Matthäus i det 25. minut.

Den mest spændende kamp i kvartfinalerne var mellem England og Cameroun. Bortset fra alt andet var det den eneste kvartfinale, hvor der blev scoret mere end ét mål. På trods af Camerouns heltegerninger tidligere i turneringen bragte David Platt England foran i det 25. minut. I pausen blev Milla skiftet ind. I anden halvleg blev kampen vendt på hovedet i løbet af fem minutter: Først fik Cameroun tilkendt et straffespark, som Emmanuel Kunde scorede udligningen på, og i det 65. minut bragte Eugene Ekeke Cameroun foran. Cameroun var otte minutter fra at nå semifinalen, før de tilkendte et straffespark, som Gary Lineker omsatte. Midtvejs i tillægstiden fik England tildelt endnu et straffespark, og Lineker scorede igen fra pletten. England var videre til semifinalen for første gang i 24 år.

Semifinaler

I den første semifinale mødtes værtsnationen Italien og verdensmesteren Argentina i Napoli. "Toto" Schillaci scorede endnu en gang og bragte Italien foran i det 17. minut, men Claudio Cannigia udlignede midtvejs i anden halvleg og brød dermed Walter Zengas række af clean sheets i hele turneringen. Der blev ikke scoret flere mål i de 90 minutter eller i tillægstiden, selv om Maradona (som dengang spillede for Napoli i Serie A) viste glimt af magi, men der var en udvisning: Ricardo Giusti fra Argentina fik det røde kort i det 13. minut af tillægstiden. Argentina gik videre efter straffesparkskonkurrence og vandt 4-3 efter flere heltegerninger fra Goycochea.

Semifinalen mellem Vesttyskland og England på Juventus' hjemmebane i Torino var målløs ved halvleg. Så i det 60. minut blev et skud fra Andreas Brehme afvist af Paul Parker i eget net af Paul Parker. England udlignede med 10 minutter tilbage, Gary Lineker blev målscorer. Kampen endte 1-1. Ekstratiden gav flere chancer, og Klinsmann var skyldig i to klokkeklare fejl, mens begge hold ramte et indlæg. England fik endnu et Platt-mål underkendt for offside. Kampen gik til straffesparkskonkurrence, og Vesttyskland gik videre og vandt 4-3.