Ishockey

Ishockey er en sport, der spilles af to hold på isen. Spillerne har skøjter på fødderne og kan skøjte over isen med meget høje hastigheder. De holder ishockeystave, som de bruger til at skubbe, skyde eller aflevere en puck rundt på isen. Spillerne scorer ved at skyde pucken ind i et net, og målmændene forsøger at stoppe dem. Seks spillere på hvert hold spiller på én gang, men et helt hold har over 20 spillere. Hvert hold har 2 forsvarsspillere, 3 angribere og en målmand på isen ad gangen. Når en spiller overtræder en regel, udsteder dommeren en straf, og spilleren skal sidde i straffeboksen i 2-4 minutter. Mens spilleren sidder i straffeboksen, skal hans hold spille uden ham og har færre spillere på isen, indtil straffen er overstået.

Ishockey er meget kendt og populært i Canada, Rusland, Sverige, Finland, Tjekkiet, USA, Letland og Slovakiet. De fleste af de bedste spillere i verden spiller i National Hockey League (NHL), som har 31 hold i USA og Canada. Disse hold er opdelt i 2 konferencer og 4 divisioner. I den regulære sæson spiller de 82 kampe. Hvert hold møder hinanden ca. 3 gange. De forsøger at vinde Stanley Cup'en i slutningen af året. En anden populær ishockeyliga er Kontinental Hockey League (KHL), som har hold i Rusland, Kasakhstan, Letland, Hviderusland, Slovakiet, Kina og Kroatien. I Nordamerika spiller kvinder i Canadian Women's Hockey League og Western Women's Hockey League. I Nordamerika og Europa er mændenes ishockey langt mere populært end kvindernes ishockey. Der spilles ishockey af både mænd og kvinder ved de olympiske lege og ved verdensmesterskaber. Ishockey begyndte i Canada i det 19. århundrede. Der findes to typer af straffe: Der findes to typer af straffe: Den store og den lille. Den mindre er den vigtigste, som dommeren udsteder i løbet af en kamp, og spillerne skal gå i straffeboksen i to minutter. Den store straf er, når spillerne slås med hinanden, eller når nogen har gjort noget meget farligt. For det meste bliver spillerne smidt ud af kampen, men ved en slåskamp får de kun fem minutter i straffeboksen. I National Hockey League (NHL) er der fire dommere. To linjedommere og to hoveddommere. Det er kun hoveddommere, der kan udstede straffe. De kan genkendes på det orange armbind på deres arm. I den store liga er spillet opdelt i tre perioder på 20 minutter. I den mindre liga kan tiden være forskellig for hver kategori. Hver periode starter efter face-off. En face-off er, når to hold er i position omkring face-off-cirklen. Derefter lader dommeren pucken falde mellem de spillere, der spiller center. Der er 6 forskellige positioner: center, højre fløj, venstre fløj, højre forsvar, venstre forsvar og målmand. Spillet er slut efter en fløjte fra en eventuel dommer. Efter et fløjtestød stopper tiden med at løbe. Hvert hold kan højst have 20 spillere, herunder to målmænd, som har en zone at forsvare. Hvert hold har en anfører og to eller tre assisterende anførere. Isen er opdelt i tre zoner. Hver zone er markeret med linjer. Den midterste zone ligger mellem to blå linjer, og holdzonerne ligger mellem en blå linje og isens ende. Linjedommeren kan fløjte af to årsager: icing og offside. En icing er, når en spiller kaster pucken ind i zonen, før han krydser den røde linje (midterlinjen), og en offside er, når en spiller kommer ind i zonen, før den, der har pucken, kommer ind med den.

En ishockeykampZoom
En ishockeykamp

Spørgsmål og svar

Spørgsmål: Hvad er ishockey?

A: Ishockey er en sport, der spilles af to hold på is. Spillerne har skøjter på og bruger hockeystave til at skubbe, skyde eller aflevere en puck rundt på isen for at score mål mod modstanderholdets målmand.

Spørgsmål: Hvor mange spillere er der på hvert hold?

A: Hvert hold har over 20 spillere, hvoraf seks spiller på én gang - to forsvarsspillere, tre angribere og en målmand.

Spørgsmål: Hvad sker der, når en spiller overtræder en regel?

A: Når en spiller overtræder en regel, kalder dommeren en straf, og spilleren skal sidde i straffeboksen i 2-4 minutter, mens holdet spiller uden ham.

Spørgsmål: Hvor er ishockey populært?

A: Ishockey er meget kendt og vellidt i Canada, Rusland, Sverige, Finland, Tjekkiet, USA, Letland og Slovakiet.

Spørgsmål: Hvilke professionelle ligaer findes der inden for ishockey?

A: National Hockey League (NHL) har 32 hold i Nordamerika og Europa; den anses for at være en af de bedste ligaer for professionelle spillere. Derudover er der også Kontinental Hockey League (KHL), som har hold i Rusland, Kasakhstan, Letland, Hviderusland, Slovakiet, Kina og Kroatien, samt Canadian Women's Hockey League og Western Women's Hockey League for kvinders vedkommende.

Spørgsmål: Hvor længe varer en NHL-kamp?

A: I den regulære sæson i NHL varer 82 kampe pr. hold; hvert hold møder hinanden ca. 3 gange i løbet af denne periode. I slutningen af denne periode forsøger de at vinde Stanley Cup.

Spørgsmål: Hvilke stillinger kan man indtage under en ishockeykamp?

A: Der er 6 forskellige positioner, der kan indtages under en ishockeykamp - center , højre fløj , venstre fløj , højre forsvar , venstre forsvar , målmand .