Melbourne Cup

Melbourne Cup er Australiens største hestevæddeløb. Det finder sted en gang om året. Folk siger, at det er løbet, der stopper en nation, det er for heste på tre år og derover, og det er 3200 meter langt. Løbet er blevet afholdt den første tirsdag i november siden 1861 (undtagen et år under Anden Verdenskrig) af Victoria Racing Club på Flemington Racecourse i Melbourne. Mange siger, at det er det vigtigste "to-mile"-hestevæddeløb i verden.

Løbet blev først afholdt over to miles, ca. 3.218 meter, men efter at Australien skiftede til det metriske system i 1972, blev det ændret til 3.200 meter. Det gjorde det 61 fod 6 tommer kortere, og Rain Lover's rekord fra 1968 på 3min.19,1 sek. blev ændret til 3min.17,9 sek. Nu er rekordindehaveren Kingston Rule fra 1990 vinderen Kingston Rule med en tid på 3min 16,3sek.

Løbet starter kl. 15.00 i Melbourne (AEST) tid.

Deltagelse

Begivenheden er en af de mest populære begivenheder at se i Australien. Over 110.000 mennesker deltager i løbet. Nogle mennesker klæder sig i traditionel formel løbetøj. Andre mennesker klæder sig i forskellige former for mærkelige og morsomme kostumer. I 2005 deltog i alt 383 784 løbsfans i den årlige begivenhed Melbourne Cup Carnival.

Historie

17 heste deltog i den første Melbourne Cup i 1861. Præmien var et guldur og 170 pund i kontanter. Nogle siger, at Archer (vinderen) gik 800 km til banen fra Nowra i New South Wales. Det er dog muligt, at han rejste med skib. Fire tusinde mennesker så løbet.

Archer vandt igen det følgende år. Men fordi ejerens ansøgningsformular kom for sent det følgende år, kunne Archer ikke forsøge at vinde en tredje pokal. Mange ejere boykottede (løb ikke i protest) løbet, så det startede med kun syv heste. Det er det mindste antal i pokalens historie.

Vinderen af Melbourne Cup sidste år var Rekindling fra Storbritannien.

Et graveret billede af målstregen ved Cup i 1881.Zoom
Et graveret billede af målstregen ved Cup i 1881.

Uden for banen

'Fashions On The Field' er et af dagens hovedpunkter. Mode på løbsdagen tiltrækker nogle gange næsten lige så meget opmærksomhed som selve løbet. Minikjolen fik verdensomspændende opmærksomhed, da modellen Jean Shrimpton bar den på Derby Day under Melbourne Cup-ugen i 1965.

I Melbourne er løbsdagen en helligdag. I resten af Australien ser de fleste mennesker løbet i fjernsynet og spiller om væddemål. Nogle mennesker satser på TAB (det australske væddemålskontor). Andre mennesker satser i workplace cup "sweeps". (I "sweeps" betaler hver person et lille beløb [f.eks. 3 dollars] og trækker en tilfældig hest. Første-, anden- og tredjepladsen deler derefter pengene). I 2000 blev det anslået, at 80 procent af den voksne australske befolkning havde indgået et væddemål på løbet det år.

Væddemål på Melbourne Cup er blevet mere og mere populære i årenes løb, og en gang om året har spillerne mulighed for at vælge den vindende hest.

Spørgsmål og svar

Q: Hvad er Melbourne Cup?

A: Melbourne Cup er Australiens største hestevæddeløb.

Q: Hvor ofte finder Melbourne Cup sted?

A: Melbourne Cup finder sted en gang om året.

Q: Hvad er længden på Melbourne Cup-løbet?

A: Melbourne Cup-løbet er 3200 meter langt.

Q: Hvornår afholdes Melbourne Cup?

A: Melbourne Cup afholdes den første tirsdag i november, bortset fra et år under Anden Verdenskrig.

Q: Hvilken væddeløbsklub arrangerer Melbourne Cup?

A: Melbourne Cup arrangeres af Victoria Racing Club.

Q: Hvor afholdes Melbourne Cup?

A: Melbourne Cup afholdes på Flemington Racecourse i Melbourne.

Q: Hvem er rekordindehaver i Melbourne Cup?

A: Rekordholderen i Melbourne Cup er Kingston Rule, som vandt i 1990 med en tid på 3 minutter og 16,3 sekunder.